GGD Twente Jeugdgezondheidszorg

 

 

Gezond opgroeien en een goede ontwikkeling is van groot belang voor kinderen.

De Jeugdgezondheidszorg van GGD Twente helpt u hier graag bij.

 

 

Het team Jeugdgezondheidszorg

Samen met u volgen wij de ontwikkeling van uw kind, vanaf de geboorte totdat uw kind 19 jaar is.

De eerste vier jaren van uw kind bieden wij zorg en ondersteuning aan vanuit het consultatiebureau, daarna op de school van uw kind.

 

Gezondheidscheck op school

In groep 2 en 7 van de basisschool en ook in het voortgezet onderwijs in klas 2 en 4 zien wij uw kind.

Wij kijken naar de lengte en het gewicht en of uw kind goed kan zien en horen. Kinderen hoeven zich tijdens deze gezondheidscheck niet uit te kleden. Deze check vindt plaats op school, in de vertrouwde omgeving van uw kind. Als ouder hoeft u hier niet bij aanwezig te zijn. Wij vragen ouders en school vragenlijsten in te vullen. Dit geeft een goed beeld van een kind. Voor de kinderen is het belangrijk dat zij ons al kennen. Wij stellen ons daarom altijd eerst even voor in de klas. Op onze website www.ggdtwente.nl is een informatieve film te vinden hoe een gezondheidscheck gaat.

 

Extra aandacht en ondersteuning

Sommige kinderen hebben meer tijd en aandacht nodig. Deze kinderen krijgen een extra onderzoek bij de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Als ouder bent u hierbij van harte welkom. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor advies op maat, een telefonisch consult of een bezoek aan huis. Dit kan gaan over de ontwikkeling, het gedrag of de opvoeding van uw kind.

 

Samenwerking met school

Voor ons is de samenwerking met scholen heel belangrijk en waardevol. Wij hebben daarom regelmatig contact met school en nemen deel aan zorgoverleggen. Wij zijn voor scholen een vast aanspreekpunt voor vragen over bijvoorbeeld ontwikkeling en verzuim van kinderen.

 

Inentingen

Alle kinderen ontvangen rond de leeftijd van 9 jaar een uitnodiging voor twee prikken. Een prik tegen difterie, tetanus, polio (de DTP-prik) en een prik tegen bof, mazelen en rodehond (BMR-prik).

Daarnaast ontvangen alle 12-jarige meisjes twee keer een uitnodiging voor de HPV-prik. Deze inentingen zorgen voor bescherming tegen baarmoederhalskanker.

Meer informatie over inentingen: www.ggdtwente.nl/jeugdgezondheidszorg/vaccinaties.

 

Wilt u meer informatie?

Op onze website www.ggdtwente.nl vindt u meer informatie over de Jeugdgezondheidszorg.

 

Heeft u vragen, wilt u advies, ondersteuning of contact?

U kunt ons, op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur, bellen op het centrale telefoonnummer

0900 - 333 88 89.

 

Logopedie

Helaas is logopedische screening door de GGD vanwege bezuinigingen komen te vervallen. Mocht u of de leerkracht van uw kind(eren) twijfels hebben over de spraak-en/of taalontwikkeling van uw kind(eren), dan kunt u zonder verwijsbrief van uw huisarts een screening aanvragen bij een vrijgevestigde logopedist.